Založ si blog

Skutočná šou

Kto, kedy, s kým, prečo, začo, načo? To sú životne dôležité otázky zvedavej stratenej existencie. Reality show, ako typ masmediálneho komunikátu, ktorý je založený na zobrazení ,,reálneho života“ na nás číha, z každej strany televíznych programov. Jedni ich milujú, tvrdia, že je to nevinná zábavka, žart. Druhí ich zatracujú a chrlia ,,superlatívy“, ako skaza spoločnosti, vymývanie mozgov.

TV MARKÍZA – prvá komerčná plnoformátová televízia na Slovensku. Divácky obľúbená od svojich začiatkov roku 1996. V priebehu niekoľkých rokov, rozšírila svoje vysielanie o kanály : TV DOMA, TV DAJTO, TV FOOOR. Najsledovanejším programom sú, vraj, Televízne noviny. Uprednostňuje búrlivé a horúce seriály domácej produkcie, ale aj zahraničné, kriminálne a humorne orientované. Programová štruktúra je zameraná na citové, skutočné, hĺbavé príbehy, kde neostane oko suché a srdce chladné , ako sú Modrého z neba a Reflex; nenechá bez servítky ani nadšencov gastronómie a kulinárskeho umenia. Show a realita v podaní : Farma; Pláž 33 ; Poď na rande; Mojsejovci, Talentmánia  pod.

TV JOJ – komerčná televízia, reklamami ovenčená a všetkým dobré známa. Vstúpila na televízny trh v marci 2002 a postupne rozšírila svoje vysielacie stanice o TV PLUS a TV WAU.  Stavila na dramatické KRIMI noviny s atraktívnou moderátorskou dvojicou.  A zábavné, priam raritné hlavné správy, typu najvyššia slnečnica v záhrade alebo kto kradne kamzíkom v horách soľ ?  Programová štruktúra je zameraná  na vzorové seriály a relácie, ako napríklad : skutočne groteskné  príbehy Súdnej siene, ťažké životy milionárov , vysokointelektuálne Páli Vám to ? a obľúbené prostým ľudom, reality show . Realita v podaní Mama, ožeň ma; Hotel Paradise; Farmár hľadá ženu; a show v podaní  Bučkovcov, Superstar a pod.

 

Neodmysliteľnou súčasťou predovšetkým americkej, ale i európskej kultúry, sa v posledných rokoch stali, už párkrát spomínané reality show.  Slogan dnešných televízii znie : „ Chcete sa v televíznom priemysle presadiť bez reality show? Možno budete dobrý, ale bez práce!“  Je to úkaz natoľko všadeprítomný , že ma zmysel o ňom pouvažovať.

Žijeme si prítomným, moderným životom plným umenia. Deň čo deň sa nám núkajú divadelné predstavenia, koncertné sály, kiná, galérie, vernisáže a nesmieme zabudnúť na internet a virtuálne možnosti. Umeleckú produkciu terajšieho trendu, nám ponúka aj nespočetné množstvo domácich i zahraničných televíznych kanálov. Jednou z viacerých verzií umeleckej tvorby, ktorá sa nám  často prečasto  ponúka je reality show.

O čo v nej ide a ako vznikla ? Zábavné programy, inscenácie, filmy so skutočnou zápletkou tu boli, sú a stále budú. Diváci sú ,,prejedení“ klasickými obsahmi, opakujúcou a vopred odhaliteľnou schémou deja. Súčasná spoločnosť si žiada niečo iné, ako tu už je, niečo nové,  čo tu ešte nebolo a niečo čo je skôr „in“ ako „out“.

Dramaturgovia to nemajú ľahké, pretože dramatické princípy, na ktorých je založený príbeh, spravidla stoja na istých morálnych východiskách. No voči tým je dnešná spoločnosť  imúnna.  Nezaujímajú ju. Žiaľ, už sa nedá hrať ani o nenávisti, ani o nevere, ani o ignorantstve, ani o nehanebnosti, o čom teda ??? Nevera sa dnes chápe ako „ lacný úspech vo forme porušenia vernosti “, ignorantstvo sa chápe  ako „sladká nevedomosť“, nenávisť ako „ vyhranený názor“ a nehanebnosť „ drink nespútanej zábavy, oplzlosti, nevery a vzrušenia“.  A tak je po ruke realita a show spolu. Ukazujú život taký, aký je. Bez hanby, bez servítok pred ústami, na rovinu.  Je potrebné len šikovne nastaviť kameru, mikrofón a na nič sa nehrať.  Ale má to jeden háčik, to čo je niekedy prezentované ako realita, realitou absolútne nie je. Považujeme to za prejav kultivovanosti, či primitivizmu?

 

.)Show – relácia o osudoch ľudí, pohľad do ich súkromia ako inšpirácia pre druhých, alebo nástroj na hľadania východiska z osobných problémov,  nesie v sebe pozitívne posolstvo.  Program sleduje spôsob, ako sa možno s rôznymi závažnými problémami popasovať a žiť ďalej. Pozitívna snaha ukázať vzory správania v citovo hraničných situáciách. (napr. : RTVS _ Pošta pre teba)

.)Reality show, v ktorých je prvoradé zvíťaziť.  Ak by to bola vedomostná show, v ktorej je potrebné prejaviť intelekt, odvahu, zručnosť, neboli by žiadne námietky. Avšak,  čoraz viac sa nám núkajú show typu, kto sa dočká alebo bol dobrý – ma zlaté vajce, alebo 50 000€ a kto sa nedočká a bol zlý, ide so sklonenou hlavou domov. Ničím nezaslúžená výhra, príprava týchto show smeruje k ilúzií džekpotu, akého si dokonalého šťastia. (napr. : TV JOJ _ Hotel Paradise)

.) Produkcia, ktorá prináša show v zmysle „zabaviť a ukázať“. Často tento typ býva najsledovanejší  a aktérmi sú bežní ľudia, v „bežných“ situáciách života. Adrenalín, zábava, pretvárka, prítomnosť kamery.(napr. TV JOJ _ Mama, ožeň ma)

Reality show sa javí ako výborne východisko z krízy. Ale aj ako neprestajný boj o diváka, a teda aj boj o vyššie príjmy z reklamy.  A prečo ich vlastne sledujeme?  Vieme sa ľahko stotožniť , s niekým tak obyčajným a prostým na TV obrazovke, ako sme my? Zabúdame na naše skutočné starosti ? A len sa pousmejem, poprípade sme mierne vyvedený z miery , nad bizarnosťami, ktorými sa zapodievajú  v tej či onej show?

Tvorcovia reality show, tvrdia, že ide o neškodnú zábavu na žiadosť diváka. Smiešna a úsmevná možno pre niekoho je, ale je určite taká neškodná a nevinná?  V seriáloch a filmoch sa stretávame s nahotou, sexom, intrigami, neprimeraným správaním a pod. Ako diváci sa na to pozeráme, ako na čosi vzdialené. Na niečo, čo je iba hrané a prezentujú to herci, ktorí sú za to platení. V reality show však nahotu, rôzne neprimerané sexuálne narážky, nevhodné reči  predvádzajú ,,obyčajní“ ľudia, ktorých mnohí  poznajú osobne, alebo len tak z videnia. Prezentovanie týchto ľudí pred reflektormi môže, ale nemusí ostať len tak, bez následkov. Postavy sa dlho profilujú (rozprávajú sa, prezentujú svoje názory, jedia, pracujú, rozčuľujú sa, vyhovárajú sa), aby nakoniec niektoré skočili smutne a iné šťastne.

 

Koniec dobrý, všetko dobré

Všetko ma svoje za a proti. Niečo čo je vyhovujúce, prospešné a obdivuhodné, na druhej strane môže byť pre niekoho nevhodné, na škodu a nenormálne.  Máme právo odmietať, nesúhlasiť a nevšímať si. Avšak poniektorí z nás vedia celkom ,,dobre“ kritizovať a hodnotiť iných.

Možno sa niektorým z nás podarí zažiť krátkych 15 minút slávy, vďaka nejakej reality show, a na účte bude mať pár tisíc € alebo vo vrecku jednosmerný lístok na Mars.  Dovolíme si pár hlúpych rozkošných výstrelkov, možno sa mihneme v nejakej ,,smotanovej“ relácií , a ak sa vyčerpajú možnosti, opäť bude na prvom mieste náš všedný život.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nákupné maniačky alebo ako sa doriadiť za 500 eur

02.02.2014

Nastylovať sa za dve hodiny a 500 eur dokážu len skutočné nákupné maniačky. Ale len jedna z nich môže byť tá pravá! Presne takto znie pútavý slogan televíznej relácie, v ktorej si prídu na svoje fashion nepochopené dámy a vševediaci stylisti. Priznám sa, že tento program pravidelne nesledujem, ale občas pri tom nekonečnom prepínaní medzi reklamami, na to človek či [...]

Nezastaviteľná reklama

13.06.2013

Televízne reklamy môžeme zaradiť medzi kráľovné reklamy. Emocionálne na nás pôsobia, už nejaký ten čas. Niektoré poznáme naspamäť, iné nám mierne lezú na city a pri iných radšej prepíname program. A aby toho nebolo málo, ich frekvencia v komerčných televíziách je priam nezastaviteľná. Iste, vysielanie originálnej a inšpiratívnej reklamy má svoje čaro, ale [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 7546x
Priemerná čítanosť článkov: 2515x

Autor blogu

Kategórie